Kolagen

list w kategorii: Prawidłowe odzywianie visibility Wyświetlenia: 2293

Do czego potrzebujemy kolagenu?

Kolagen jest najbardziej obfitym białkiem w naszym ciele, a to dlatego, że jest niezbędny dla wielu aspektów naszego zdrowia. Niestety istnieje wiele rzeczy, które mogą obniżyć poziom naszego kolagenu.

Przede wszystkim naturalnie zaczynamy tracić kolagen z wiekiem, ale możemy również stracić kolagen z powodu zmian hormonalnych, alkoholu, przetworzonej żywności, białego cukru, olejów uwodornionych, przepracowania, promieniowania, fluoryzowanej wody, nadmiaru słońca, niedoborów żywieniowych , odwodnienie, stres i uraz. Dlatego ważne jest, aby uzupełniać również zewnętrzne źródła kolagenu, takie jak kolagen wołowy. Chociaż istnieją źródła kolagenu w pożywieniu, spożycie części zwierząt, w których skoncentrowany jest kolagen, może być trudne.

Jednym ze sposobów uzyskania kolagenu bydlęcego ze źródeł żywności jest przygotowanie domowego bulionu z kości wołowych. Zalety bulionu kostnego są naprawdę niesamowite, więc jest to świetna opcja. Kolejnym sprytnym i wygodnym wyborem jest stosowanie suplementów kolagenowych.

Ponieważ zapewnia dostarczenie kolagenu do komórek, suplement kolagenu wołowego jest jednym z najbardziej korzystnych i prostych sposobów na zwiększenie spożycia kolagenu. Kiedy używasz suplementów zawierających wysokiej jakości zhydrolizowanego kolagenu. W hydrolizatach kolagenu rozpad białka jest już w połowie podzielony na mniejsze cząstki, w ten sposób powstają peptydy o małym łańcuchu i aminokwasy są gotowe do użycia – organizm musi po prostu zmusić je do pracy.

Co to jest kolagen wołowy?
Kolagen wołowy jest również znany jako chrząstka wołowa. Żelatyna jest formą zhydrolizowanego kolagenu wołowego, co oznacza, że jest zasadniczo częścią rozkładanego kolagenu. Skąd pochodzi kolagen wołowy? Jest to naturalnie występujące białko znajdujące się w chrząstce, kościach i skórach krów. Ten rodzaj kolagenu jest bardzo podobny do tego, co mamy w naszym ciele i zapewnia zdrową dawkę kolagenu typu I i III.

Kolagen typu I i kolagen typu III są głównymi składnikami skóry, włosów, paznokci, mięśni, ścięgien, więzadeł, kości, dziąseł, zębów, oczu i naczyń krwionośnych. Razem kolagen typu I i III stanowią ponad 90 procent kolagenu w naszym ciele.

Kolagen wołowy jest bogaty w aminokwas glicynę, która jest niezbędna do budowy zdrowych nici DNA i RNA. Są to podstawowe genetyczne elementy budulcowe dla prawidłowo funkcjonujących komórek organizmu. Glicyna jest również jednym z trzech aminokwasów tworzących kreatynę. Kreatyna wspomaga, promuje zdrowy wzrost mięśni i pomaga w wytwarzaniu energii podczas treningów.

Wreszcie kolagen wołowy zapewnia również aminokwas prolinę. Prolina odgrywa kluczową rolę w zdolności organizmu do produkcji własnego kolagenu.
Hydrolizowany kolagen wołowy został wyprodukowany jako suplement diety po tym, jak naukowcy nauczyli się rozkładać białko potrójnej helisy na krótsze kawałki, a następnie oddzielić trzy helisy od siebie. Powstałe krótkie pojedyncze peptydy tworzą zhydrolizowany kolagen. (1)

Korzyści z przyjmowanego hydrolizatu kolagenu wołowego:

Kolagen wchodzi w skład kości, więzadeł, przyczepów, mięśni. Z wiekiem spada naturalna produkcja kolagenu w naszym organizmie i uzupełnianie go z zewnątrz pozwala utrzymać w dobrej kondycji między innymi nasze stawy.

Chrząstka składa się z kolagenu, sensowne jest, że uzupełnienie tego bloku budulcowego może pomóc w sile i strukturze samej chrząstki.

Kolagen zawiera niezbędne aminokwasy, które okazały się korzystne dla całego układu żołądkowo-jelitowego. Dotyczy to zarówno żołądka, jak i jelit. Badania pokazują, że jeden z tych aminokwasów, glicyna, faktycznie poprawia trawienie poprzez zwiększenie kwasu żołądkowego. Kwas ten jest niezbędnym płynem trawiennym wytwarzanym w żołądku.

 

Glicyna jest również pomocna w detoksykacji, która jest doskonała zarówno dla układu trawiennego. Glicyna jest w rzeczywistości jednym z aminokwasów prekursorowych glutationu, głównego przeciwutleniacza.

Buduje mięśnie.
Kolagen wołowy jest białkiem strukturalnym występującym u krów, więc z natury jest źródłem bardzo wysokiego białka. Mówiąc dokładniej, kolagen wołowy zawiera kolagen typu I i III, które są najlepszymi rodzajami kolagenu do spożycia, jeśli chodzi o trening i regenerację mięśni. Kolagen typu I i III szczególnie wspiera ścięgna i więzadła, których używasz za każdym razem, gdy ćwiczysz. Spożywając kolagen przed i po treningu, możesz pomóc swojemu ciału lepiej i szybciej zregenerować się po wysiłku fizycznym.

 

Promuje głębszy sen.
Najbardziej rozpowszechnionym aminokwasem w kolagenie jest glicyna, immunonutrient, który wspiera zdrową reakcję zapalną, a także promuje głębszy, bardziej regenerujący sen. Badania na ludziach i zwierzętach wykazały, że glicyna wpływa na neuroprzekaźniki w sposób, który sprzyja lepszej jakości snu, dzięki czemu kolagen wołowy jest naturalnym środkiem wspomagającym sen.

Poprawia jakość skóry
Podawany wewnętrznie kolagen może naprawdę poprawić ogólny stan skóry, tworząc doskonały naturalny produkt do pielęgnacji. Pomaga tworzyć elastynę i inne związki w skórze, które są odpowiedzialne za utrzymanie młodzieńczego wyglądu, tekstury i wyglądu skóry

Badanie z podwójnie ślepą próbą, kontrolowane placebo, badające przeciwstarzeniowe właściwości kolagenu przeprowadzone przez Departament Dermatologii Uniwersytetu w Kolonii wykazało, że 2,5–5 gramów hydrolizatu kolagenu stosowanego u kobiet w wieku 35–55 raz dziennie przez osiem tygodni wspiera elastyczność skóry , wilgotność skóry, transepidermalna utrata wody (suchość) i szorstkość skóry. Pod koniec zaledwie czterech tygodni osoby stosujące kolagen wykazały statystycznie znaczącą poprawę w porównaniu do osób stosujących placebo w odniesieniu do nawilżenia skóry i parowania skóry, a także zauważalne zmniejszenie oznak przyspieszonego starzenia.

Trawienie kolagenu wołowego.

Suplementowanie kolagenu wołowego w postaci żywności lub suplement diety, organizm musi rozłożyć go na mniejsze cząstki i właściwie wykorzystać to złożone białko. Układ trawienny musi przejść do pracy, rozkładając kolagen na prostsze, bardziej użyteczne formy peptydów i aminokwasów. Następnie te mniejsze cząsteczki wchłaniają się w jelicie cienkim i są uwalniane do krwi. Wreszcie, cząsteczki te trafiają do wszystkich potrzebnych miejsc i zostają ponownie złożone w kolagen. Brzmi nieźle, prawda?

Kolagen, który nie został poddany hydrolizie posiada bardzo duże łańcuchy peptydowe, które nie są dobrze wykorzystywane przez organizm.
Istnieje sposób, aby to ułatwić pracę naszemu organizmowi, zażywajć hydrolizaty kolagenów. Oznacza to, że kolagen został już rozbity na łatwiej przyswajalne i użyteczne formy.

 

Historia kolagenu bydlęcego i ciekawe fakty:


Od greckiego słowa kólla, oznaczającego klej, kolagen jest najbardziej rozpowszechnionym rodzajem białka występującym w ludzkim ciele.
Nasi przodkowie odżywiali się całymi zwierzętami, które naturalnie dostarczały obfite ilości kolagenu.
Rosół bogaty w kolagen - wołowina, kurczak, ryby, jagnięcina i inne - są podstawowymi elementami tradycyjnej diety każdej kultury i stanowią podstawę wszelkiej wyśmienitej kuchni.
Kolagen wołowy ma bardzo wysoką zawartość aminokwasów.
Zhydrolizowany kolagen wołowy jest rozkładany na mniejsze cząsteczki dla lepszego trawienia, wchłaniania i wykorzystania składników odżywczych.

Jak korzystać z kolagenu bydlęcego + przepisy
Suplementy z kolagenu bydlęcego występują w trzech różnych formach:
Prawdziwe pokarmy, takie jak buliony kostne
żelatyna
Suplementy z hydrolizowanego kolagenu
Wszystkie formy kolagenu są dobre dla twojego zdrowia, ale mówi się, że szybkość wchłaniania zhydrolizowanego kolagenu wynosi ponad 90 procent w porównaniu do zaledwie 27 procent lub mniej w żywności.

 

Jeśli szukasz swojego kolagenu z pożywienia, na pewno możesz  zacząć jeść bulion kostny. Podczas gdy ten pyszny i pożywny płyn gotuje się na wolnym ogniu, naturalny kolagen w kościach wołowych „wlewa” się do bulionu. Kiedy masz naprawdę mało czasu, zawsze kupuj wysokiej jakości bulion kostny, który jest idealnie ekologiczny i wykonany z kości wołowych.

Hydrolizat kolagenu wołowego w proszku ma kolor od jasnożółtego do złamanej bieli. Łatwo jest dodać kolagen do koktajli i innych napojów. W porównaniu do żelatyny, która ma długie łańcuchy aminokwasów, zhydrolizowany kolagen ma krótsze łańcuchy aminokwasów, które są łatwiej trawione. Na wypadek, gdybyś się mylił, żelatyna to gotowana forma kolagenu zawartego w jedzeniu (pomyśl o ulubionej galaretce z dzieciństwa).

 

Tagi kolagen
Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień